Ένταξη συνεργείων επισκευής σε προγράμματα χρηματοδότησης

Προς Υπουργείο Οικονομικών

Υπόψη υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 Υπόψη κ. Άδ. Γεωργιάδη

 

Η  ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), είναι η Πανελλήνια Δευτεροβάθμια Αντιπροσωπευτική Ομοσπονδιακή Επαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των ειδικοτήτων των Ανεξάρτητων Συνεργείων πάνω στον έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και  μηχανών θαλάσσης. Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC».

Αριθμεί:

56  Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη

18.000  Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας

80.000  Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου

70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση

85% Αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου

51  Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

Σας είναι ήδη γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού κλεισίματος των οικονομικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, ο κλάδος των συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων παρέμεινε σε λειτουργία για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η Ομοσπονδία μας, παρότι διαφώνησε επικαλούμενη τόσο λόγους υγιεινής και ασφάλειας των επαγγελματιών και εργαζομένων του κλάδου, όσο και λόγους οικονομικούς, δεδομένης της παντελούς έλλειψης κίνησης στην αγορά, σεβάστηκε και υλοποίησε την κυβερνητική απόφαση. Το οικονομικό κόστος ωστόσο ήταν τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλους κλάδους γιατί εμείς μοιραστήκαμε μεν το πάγωμα της αγοράς, αλλά έπρεπε ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ανταμοιβή.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχουν ενισχύσει επαρκώς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου της επισκευής αυτοκινήτων, καθώς προσανατολίζονται κυρίως στη μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων και όχι σε ριζικές λύσεις, που θα έδιναν πραγματική ανάσα στους ασθμαίνοντες επιτηδευματίες. Συσσωρευμένες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, τα υψηλά μισθώματα που, κατά κανόνα, βαρύνουν τους εκμεταλλευτές των συνεργείων, οι μισθοδοσίες, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του τζίρου, συνθέτουν, κυριολεκτικά, μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής επιβίωσης των επαγγελματιών του κλάδου. Ήδη απροσδιόριστος αριθμός επαγγελματιών απειλείται με οριστικό λουκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αυτό-απασχολούμενους και τους εργαζόμενους.

Τούτου δοθέντος, ζητούμε από τα υπουργεία σας να πράξουν τα δέοντα, ώστε τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μηχανημάτων και μοτοσυκλετών να μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, από τα οποία μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα εξαιρούνται.

Η ένταξη των επιχειρήσεων μας στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς θα επιτρέψει να ανακτηθεί μέρος των ζημιών που προκάλεσε η διατήρηση των επιχειρήσεων μας ανοιχτών στη διάρκεια της πανδημίας.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας.

ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ