Προτάσεις ΕΟΒΕΑΜΜ για μέτρα στήριξης

Προς:

Υπουργό Οικονομικών κο. Χρήστο Σταικούρα

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Υφυπουργό Οικονομικών κο. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο. Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Αναπληρωτή Υπουργό   Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο. Νικόλαο Παπαθανάση

Υπουργό Εργασίας κο Κωστή Χατζηδάκη

ΓΣΕΒΕΕ υπόψη Προέδρου κου. Γεώργιου Καββαθά

                 

Η  ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), είναι η Πανελλήνια Δευτεροβάθμια Αντιπροσωπευτική Ομοσπονδιακή Επαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των ειδικοτήτων των Ανεξάρτητων Συνεργείων πάνω στον έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και  μηχανών θαλάσσης. Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC».

Αριθμεί:

56  Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη

18.000  Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας

80.000  Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου

70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση

85% Αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου

51  Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

Είναι προφανές ότι η υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αφήσει βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών του κλάδου επισκευής και συντήρησης, οι οποίοι διατήρησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους για λόγους δημόσιου συμφέροντος, συνεχίζοντας να λειτουργούν με μηδενικό σχεδόν τζίρο, τόσο κατά τη διάρκεια του 1ου lock down, μετά την άρση του οποίου η αγορά ήταν, τουλάχιστον, υποτονική, όσο και κατά τη διάρκεια του 2ου lock down, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, δεν έχουν ενισχύσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου της επισκευής αυτοκινήτων, προσανατολιζόμενα κυρίως στη βραχεία μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων και όχι σε ριζικές λύσεις, που θα έδιναν πραγματική ανάσα στους ασθμαίνοντες επιτηδευματίες. Συσσωρευμένες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, τα υψηλά μισθώματα που, κατά κανόνα, βαρύνουν τους εκμεταλλευτές των συνεργείων, οι μισθοδοσίες, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του τζίρου, συνθέτουν, κυριολεκτικά, μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κλάδου επισκευής και συντήρησης οχημάτων, με αποτέλεσμα ήδη απροσδιόριστος αριθμός επαγγελματιών να απειλείται με οριστικό λουκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αυτό-απασχολούμενους και τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι δεν δύνανται πλέον να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Κυβέρνηση, στα πλαίσια στήριξης των πληττόμενων κλάδων, χορήγησε αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 και παρείχε έκπτωση 25% επί των οφειλομένων ποσών, ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ, για όσους κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους αυτές. Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργούν πολλαπλασιαστικά, η στήριξη της Κυβέρνησης υπολείπεται σημαντικά, καθώς, τα μόνα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν μέχρι σήμερα, είναι η μείωση κατά 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 και η οικονομική ενίσχυση μέσω του καθεστώτος της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως έλαβε μόνο ένα τμήμα των επαγγελματιών του κλάδου.

Η παράταση και η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου στα όρια του κινδύνου βιοπορισμού τους. Η ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και στήριξή τους από την Πολιτεία επιβάλλεται και είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με δεδομένη τη διακηρυγμένη θέση σας για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ενόψει των ανωτέρω, η ΕΟΒΕΑΜΜ  ζητά:

– Απαλλαγή των συνεργείων αυτοκινήτων από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2021, άλλως τη δραστική μείωση αυτών.

– Απαλλαγή  από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος  2020.

– Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου. 

– Πλήρη επιδότηση μισθωμάτων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.

– Aναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο   2021.

– Ρύθμιση σε δόσεις και διαγραφή τμήματος (τουλάχιστον 30%) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των αναστολών (“lock down”).

– Αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων από 1/1/2020 έως 31/5/2021, με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και επανέναρξη καταβολής των δόσεων από 1/1/2022.

– Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.

– Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

– Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Ιούλιο 2021, καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες χωρίς αναγγελία στην Τειρεσίας Α.Ε.

– Παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ).

– Πλήρη διαγραφή δημοτικών τελών κατά τη διάρκεια των αναστολών (“lock down”) και αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικών τελών και μισθωμάτων.

– Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών.

– Αύξηση του ελάχιστου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής “6” στα 5.000 €, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων.

– Μικροπιστώσεις για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ με διαδικασίες “express”.

– Επίδομα ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους και σε επιτηδευματίες του κλάδου που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους.

Αναμένουμε από την Πολιτεία την άμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε.

ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ